17 Mart 2012 Cumartesi

KALBURABASTI

                                         


Malzemeler:
  •  Bir su bardağı kadar sıvıyağı
  •  Bir su bardağı kadar yoğurt
  •  İki tane yumurta
  •  Bir çay kaşığı kadar karbonat
  •  3-4 su bardağı un
  •  İçi için dövülmüş ceviz

Şerbeti için:
  •  Dört su bardağı toz şeker
  •  Üç su bardağı kadar su
  •  Yarım limonun suyu

Yapılışı
1- Kalburabastı tatlısının hamuru için öncelikle iki yumurta ile sıvıyağı ve yoğurt iyice karıştırılır.
2- Bu karışımın üzerine un ve karbonat ilave edilerek hamur güzelce yoğrulur. Hamurun yumuşaklığı kulak memesi yumuşaklığı kıvamında olmalıdır. Hamur 10-15 dakika dinlendirilir.
3- Bu hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparılarak bezeler hazırlanır. Her bir beze bir kevgirin üzerine bastırılarak avuç içi kadar büyüklükte ve sırtı şekilli bir hale getirilir.
4- Ortasına bir tatlı kaşığı ceviz konulur ve her iki ucu poğaça gibi birleştirilerek yağlanmış tepsiye dizilir. Tatlımız 180-200 derecede üzeri kızarana dek pişirilir.
5- Tatlımız pişmeden şerbeti hazırlanır. Şeker, su ve limon kaynatılıp soğutulur. Şerbet soğuk iken, fırından çıkan tatlının üzerine dökülür.
6- Tatlınızın güzel olması için şerbetini iyice çekmesi gerekiyor. Bunun için tepsinin üzerini örterek, şerbetini çekmesini bekleyin.
7- Kalburabastı tatlısının içerisine ceviz konulabileceği gibi içini boş bırakıp üzerine dövülmüş ceviz, Antep fıstığı veya badem de serpebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder